Wat je vooral niet moet doen bij een blessure of aanhoudende pijn.
1. Het niet aan je coach melden voor de training
Laat je coach altijd weten wat je voelt, zelfs als het een klein ongemak is. De coach heeft de ervaring en kennis om het juiste advies te geven en kan ervoor zorgen dat je trainingen veilig zijn. Hoe eerder je de pijn of blessure meldt, hoe sneller er aanpassingen kunnen worden gedaan, zodat het herstelproces niet onbedoeld wordt vertraagd. Daarnaast geven de coaches jou een eerlijk advies over wat er nodig is in de vervolgstappen. Het kan zomaar zijn dat er in jouw fundament dingen niet helemaal goed gaan die eerst opgelost moeten worden.
2. Een pijntje negeren en hopen dat het overgaat
Door pijn te negeren, forceer je je lichaam om de slechte gewoonten in je beweging te blijven volhouden. Dit kan op lange termijn zorgen voor chronische klachten die moeilijker te verhelpen zijn. Zorg voor een actieve benadering van herstel. Dit kan betekenen dat je specifieke oefeningen doet om het probleem aan te pakken, denk hierbij aan gerichte smashes en activaties.
3. Koelen met ijs
Koelen lijkt misschien logisch, maar het vertraagt juist het herstel. De zwelling die optreedt na een blessure heeft een functie: het schoonmaken van het aangedane gebied en het begeleiden van helende stoffen. Koelen vernauwt de bloedvaten, waardoor dit proces minder goed verloopt.
4. Pijnstilling nemen
Vermijd pijnstilling, tenzij de pijn je slaap verstoort. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk het beste. Pijnstillers kunnen de natuurlijke processen die nodig zijn voor genezing verstoren. Pijnstilling laat jou ook denken dat je weer volledig belastbaar bent, terwijl dit in de realiteit natuurlijk helemaal niet zo is. Er is namelijk nog niks gebeurd om de oorzaak van jouw pijn weg te nemen.
5. Naar de masseur, naalden of cupping en verwachten dat dit de pijn oplost
Hoewel therapieën zoals cupping en massage tijdelijke verlichting kunnen bieden, richten ze zich niet op de onderliggende oorzaken van de pijn. Het is essentieel om ook jouw manier van beweging en postuur te verbeteren. Wij doen dit door een loopanalyse af te nemen en jouw postuur te checken. Als het nodig is zullen we behandelen door middel van miofasciale releases, dit gaat altijd samen met activatie oefeningen.
6. Jezelf als slachtoffer zien van je blessure
Het aannemen van een slachtofferrol belemmert je herstel omdat je passief blijft in plaats van actief stappen te zetten. Dit kan je motivatie en mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Het hebben van een positieve mindset is key! Zie je blessure als een kans om je lichaam beter te leren kennen en een sterker fundament op te bouwen voor de toekomst.
Je hebt meer invloed op je eigen herstel dan je denkt. Wij geloven in de kracht van jouw lichaam en mindset. Anderen kunnen je handvatten geven, maar jij moet ermee aan de slag.
7. Denken dat iemand anders het voor je oplost
De verantwoordelijkheid voor je herstel ligt bij jou, en het is belangrijk om samen te werken met je coach om je herstel actief vorm te geven. Jij hebt de kracht om je eigen genezing te beïnvloeden door je houding, gewoonten en mindset aan te passen. Zet kleine, haalbare doelen voor jezelf en vier de vooruitgang, hoe klein ook. Dit houdt je gemotiveerd en betrokken bij je herstel.
8. Op dezelfde manier blijven trainen zonder aanpassingen
“Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.” Blijf je dezelfde bewegingen maken zonder de oorzaak aan te pakken? Dan blijft het probleem bestaan. Werk aan een betere bewegingspatroon.
9. Een MRI eisen in de hoop op een oplossing
Hoewel een MRI kan helpen bij het identificeren van fysieke afwijkingen, lost het meestal geen van de onderliggende bewegingsproblemen op. Het verkrijgen van een MRI is slechts een stukje van de puzzel; het is belangrijk om de bewegingsanalyse, houding en leefstijlfactoren ook mee te nemen in de benadering. Laat de oorzaak van je pijn achterhalen door een grondige evaluatie van je beweging en houding.
10. Slecht eten, onvoldoende hydrateren, slapen en bewegen
Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig om goed te herstellen. Slechte voeding en onvoldoende hydratatie kunnen ontstekingen verergeren en het herstel vertragen. Slaap is cruciaal omdat je lichaam zich juist tijdens de slaap herstelt. Focus op een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Hydrateer je lichaam met water en elektrolytenhoudende dranken en zorg voor een goede nachtrust van 7-9 uur per nacht.
Conclusie: Neem zelf de regie over je herstel en werk samen met je coach om een passend plan van aanpak te maken. Door actieve stappen te zetten en gezond te leven, bevorder je je herstel en kun je weer snel pijnvrij bewegen. Wees geduldig met jezelf. Herstel is een proces, en zelfs kleine vooruitgangen zijn belangrijk
Reactie plaatsen
Reacties