Denk jij ook dat je absoluut niet je rechte buikspieren mag trainen als je zwanger bent? Lees dan verder!
Sporten tijdens zwangerschap.
Denk jij ook dat je absoluut niet je rechte buikspieren mag trainen als je zwanger bent? Lees dan verder!
Er bestaan veel misverstanden over sporten tijdens de zwangerschap. Vaak wordt onnodige angst gezaaid. Zonde! Waarom zou je ineens helemaal anders moeten sporten, of zelfs stoppen, als je zwanger bent? Sporten tijdens de zwangerschap biedt juist talloze voordelen voor zowel moeder als kind.
Je kunt en mag gewoon je rechte buikspieren trainen! Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je de buikdruk goed kunt blijven verdelen. Juist dat is iets waar een deskundige coach op let tijdens jouw trainingen. We observeren hoe jouw buik beweegt en vragen soms of we even mogen voelen tijdens een oefening. Zo kunnen we beoordelen of je de buikdruk goed verdeelt.
En dan het woord waar vaak bang voor wordt gemaakt: diastase. Deze ontstaat hoe dan ook wanneer je buik groeit. Dit is volkomen normaal en herstelt zich meestal goed met de juiste strategie. Hierover meer in een volgende blog!
Zoals bij elke sportvraag geldt ook hier als antwoord: het hangt ervan af! Er zijn veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden, en dat is tijdens de zwangerschap niet anders.
Hoe ziet trainen tijdens jouw zwangerschap eruit?
Geen zwangerschap is hetzelfde. Dit is een algemeen bericht, wij kijken altijd individueel naar wat voor jou werkt.
Het eerste trimester
Tijdens het eerste trimester kun je in principe alles nog onbezorgd doen. Wel kun je minder energie hebben of last krijgen van misselijkheid. Sport moet een positieve bijdrage leveren aan je dag, het mag geen extra belasting vormen. Het is belangrijk dat je na je training nog energie hebt.
Wanneer vertel je het aan je coach?
Je mag alvast aan de coach vertellen dat je zwanger bent, zodat we je niet onnodig hard pushen op momenten dat je lichaam dat even niet aankan. Uiteraard is het ook prima om te wachten met het delen van je nieuws. Het is wel altijd heel speciaal om zo’n geheimpje mee te mogen dragen.
Het tweede trimester
In dit trimester begint je buik waarschijnlijk te groeien, wat de buikdruk kan veranderen, vooral tijdens bewegingen. Dit is het moment waarop we nauwkeuriger met je meekijken en meer uitleggen over het reguleren van de buikdruk.
Een effectieve techniek om dit te kunnen reguleren, is de volgende ademhalingstechniek:
Adem in door je neus richting je buik, en adem vervolgens geforceerd uit alsof je door een rietje blaast. Hiermee activeer je het spierkorset rondom je core, waardoor je buik als het ware verdwijnt. Je omhelst je baby met deze techniek.
In het tweede trimester passen we al wat meer oefeningen aan, zoals single en double unders, hardlopen en box jumps. Dit zijn high-impact oefeningen die je bekkenbodem te veel kunnen belasten. Die wordt naarmate de zwangerschap vordert al voldoende belast.
Het derde trimester
In dit trimester kunnen de ongemakken toenemen, want je buik groeit toch flink door. Toch kun je ook dan veilig en effectief blijven trainen, mits je goed naar je lichaam luistert. Vorig jaar trainde een lid zelfs tot de dag voor haar bevalling door en was na zeven weken alweer terug! Hoe we dat begeleiden, lees je in een volgende blog.
In het derde trimester kan het zijn dat er nog meer aanpassingen nodig zijn. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen en voor sommigen is het lastig om de buikdruk te reguleren tijdens overhead bewegingen. We blijven goed monitoren tijdens de trainingen en passen de training direct aan als dit nodig is.
Welke signalen mag je niet negeren?
-
Urineverlies of een zwaar gevoel in de bekkenbodem
-
Harde buiken tijdens of na het sporten
-
Meer spierpijn dan normaal
-
Een "tuut" vorming tussen de rechte buikspieren
Als je één of meerdere van deze signalen ervaart, geef dit dan direct aan! Dit zijn namelijk no-go's tijdens jouw zwangerschap. We passen de training nog beter aan.
Samenvatting:
-
Blijf sporten, het is gezond en veilig!
-
Laat angst je niet tegenhouden
-
Zoek deskundige begeleiding (bij Megga Fit hebben we veel ervaring met sporten tijdens en na zwangerschap)
-
Let op de signalen van je lichaam
Bij Megga Fit zijn we ervaren en gecertificeerd in het begeleiden van zwangere en postpartum vrouwen. Wij zorgen ervoor dat je veilig en effectief blijft sporten, zodat je fit blijft gedurende de hele zwangerschap en daarna een sneller herstel hebt.
Wil je meer weten of twijfel je over wat je wel en niet mag doen? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. We helpen je graag verder!
Reactie plaatsen
Reacties