Sporten na zwangerschap

Gepubliceerd op 9 januari 2025 om 16:05

Sporten na zwangerschap

Voor veel moeders vast herkenbaar: 6 weken na de bevalling heb je een controle bij de verloskundige of gynaecoloog en je krijgt het 'groene licht' om weer te gaan sporten. Maar je voelt aan alles dat simpelweg weer beginnen nog niet goed voelt. En eerlijk? Dat is ook helemaal niet gek! Je kan niet verder gaan waar je voor je zwangerschap gebleven bent. Maar waar moet je dan wel beginnen?

Een zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende, zelfs traumatische gebeurtenissen voor je lichaam. Het herstel hiervan verdient serieuze aandacht en tijd. Het is belangrijk om je lichaam de ruimte te geven om te genezen, maar dat betekent niet dat je volledig stil moet zitten. 

Starten in het kraambed 

Vanaf je kraambed kun je al starten met herstelbevorderende oefeningen. Dit betekent natuurlijk niet dat je direct intensieve workouts kan doen, maar juist subtiele technieken om het herstelproces te ondersteunen. De eerste oefeningen zijn vooral gericht op bewustwording en verbinding met je lichaam.

Een goede eerste stap zijn ademhalingsoefeningen die de connectie met je bekkenbodem helpen herstellen. Door bewust adem te halen, kun je de diepe buik- en bekkenbodemspieren activeren. Wij raden hiervoor het programma van Sterkher aan.

Rustig opbouwen: geen haast! 

Het kan verleidelijk zijn om snel weer actief te worden. Toch is het belangrijk om je lichaam de tijd te gunnen. Planken, hardlopen of zware krachttraining in de eerste periode is geen goed idee. Begin met ademhalingsoefeningen en bouw later voorzichtig op met lichte core- en stabiliteitsoefeningen.

Ook met wandelen wil je in de eerste weken voorzichtig zijn. Korte stukjes, rustig opbouwen, en vooral goed luisteren naar je lichaam. Vermijd activiteiten die een zwaar gevoel in de bekkenbodem of andere ongemakken geven.

De rol van een bekkenbodemfysiotherapeut 

Een tip die we elke pas bevallen moeder meegeven: plan een consult bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Dit kun je het beste al vroeg regelen, zodat je rond de 6 weken na de bevalling een eerste controle hebt. Ook als je geen klachten ervaart, is dit aan te raden. Een bekkenbodemfysio kan beoordelen hoe goed je spieren functioneren en je waardevolle tips geven voor veilig sporten na de zwangerschap.

Wanneer weer sporten bij Megga Fit? 

Vanaf ongeveer 6 weken postpartum ben je welkom om weer bij Megga Fit te komen sporten. We nemen dit heel serieus en zorgen ervoor dat je vooraf goed geïnformeerd bent. Voordat je weer in de les start, hebben we je graag al even gesproken. Zo weten we hoe het met je gaat en weet jij ook wat je kunt verwachten.

De opbouw pakken we heel bewust en onder begeleiding aan. Wij behandelen postpartum herstel net als een blessure die met de juiste zorg mag gaan genezen. Dit betekent aandacht voor ademhaling, core-activatie en het verantwoord herintroduceren van kracht- en conditietraining.

Onze aanpak bij Megga Fit:

  • Persoonlijke intake om jouw herstel in kaart te brengen
  • Focus op ademhaling en core-stabiliteit
  • Geleidelijke opbouw met aangepaste oefeningen
  • Deskundige coaching met ervaring in postpartum training

Geduld!

Laten we er geen doekjes om winden: het vraagt wel wat geduld voordat jij weer bent waar je was voor je zwangerschap. Al het explosieve werk, zoals Olympisch gewichtheffen en box jumps, én de high-impact oefeningen zoals double unders en hardlopen, kan nog wel even duren voordat je daar weer bij terug bent. We kunnen hier geen vaste tijd voor vaststellen, enkel richtlijnen; het zal voor geen vrouw hetzelfde zijn. 

We zorgen dat jij je veilig voelt en werken samen met jou naar een fit lichaam, zonder druk of haast.

Wil je meer weten? 

Ben je nieuwsgierig hoe wij jou kunnen begeleiden tijdens of na je zwangerschap? Of twijfel je over wat je wel en niet mag doen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder met persoonlijk advies en deskundige begeleiding.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.